Ben olsam ne yerdim ? Floransa - Italya


Ne ve nerede yemek yerdim sorusu seyahat eden herkesin her zaman aklinda olan bir sorudur . Kimisi endiselerinden oturu yediklerine dikkat eder , kimisi ise bilmediginden yada yeni tatlara acik olmadigindan . Konu sadece ne yenilecegini bilmekle de bitmiyor , nerede yemek gerekli sorusu gelir hemen arkadan . Zira herkesin aradigi , gidilen destinasyonda , turistlerin cok gitmedigi , yerel halkin tercihi olan , lezzetli , makul fiyatli ve tadi damaginizda kalacak mekanlardir . 

Eve dondugunuz zaman , artik gidip gordugunuz destinasyonun bir uzmani olarak , arkadaslariniza ve soranlara kendinizden emin bir sekilde ,  " git mutlaka surada ye "  diyebileceginiz bir restaurant onermeniz gerekecektir . 

Zaten herkes de seyahatlere yeni deneyimler icin gitmiyor mu ? 

O halde lezzetleri ile adi dillere destan , ulke mutfaginin yani sira icinde bulundugu bolge ile de anilan Toskana mutfaginin baskenti Floransa yi gezelim .

Floransa da yemek yeme sekli zamanla degismis olsa da , klasik ve geleneksel Floransa mutfagi halen bazi mekanlarda tadilabilmektedir . Bu mutfak aslen ekmek , zeytinyagi , fasulye ve taze sebzeler gibi basit ve mutevazi malzemeler kullanilarak hazirlanan yemekleri ile ile taninan bir mutfaktir 

Floransa mutfagi nin en unlu ve basit yemek tarifleri 1891 yilinda  Pellegrino Artusi  tarafindan yazilmistir . Artusi , uzun yillar Floransa da yasamis ve iyi yemek yapma ve yeme sanatini burada yasayan ev kadinlarindan ogrenmistir .

En unlu yemeklerden biri , hic suphesiz T-Bone Steak yada Bistecca alla Fiorentina adinda 3-4 cm kalinliginda dilimlenmis , disi gayet iyi pismis ancak ici yumusak ve sulu olan ettir . Italyanlar , bir mekanda Bistecca alla Fiorentina siparis verdikleri zaman , sanki sevgilileri birazdan yanlarina gelecekmis gibi heyecanla beklerler ve bu yemegin kesinlikle eskiye dayali , herkesin kendi kulturu ile sekillenmis bir sofra ritueli ile yenmesi gerektigini iddia ederler

Floransa da bir diger unlu yemek kuru fasulyedir . Sehirde fasulye  ile yapilmis bircok yemek bulabilirsiniz .  Fasulye corbasi , haslanmis ve sadece zeytinyagi ile lezzetlendirilmis fasulye , yada all'uccelletto adi verilen adacayi ve domates ile pisirilmis fasulye . Artusi nin tariflerine gore bu yemegin eskiden kullanilan adi “Fagioli a guisa d’uccellini” dir . Ancak zaman icinde Italyanlar bu uzun ismi all'uccelletto ya cevirmisler .

Fagioli all'Uccelletto
All'uccelletto
Floransalilar fasulye harici , ekmek ve sebze ile yapilan corbalara da bayilirlar . Iclerindan bazilarini saymak gerekirse , ribollita , pappa al pommodoro , panzanella yi ornek verebilirim .

Ribollita , Toskana kis yemeklerinin en populerlerinden biridir . Icerisinde bulunan farkli lahanalar , fasulye , sogan ve havuc soguga karsi iyi gelen bir karisim olmasi sebebiyle cok kullanilir . Ana malzemesi olan kara lahana , tipik bir kis sebzesi olmasi sebebiyle yilin bu aylarinda yapilir . Cok basit bir koylu corbasi olan ribollitta ya et yerine ekmek konmasi sebebiyle , minestra di pane yani ekmek corbasi adi da verilir .

Ribollitta denmesinin en onemli sebebi ise ( ribollitta kelime olarak yeniden haslanmis , isitilmis anlamina gelir . Ingilizce re-boiled soup ) genellikle pisirildigi gunun ertesi gununde yenmesi sebebiyledir .

Panzanella ya da panmolle ise Toskana mutfağı'na ait, ekmek ve domatesle hazırlanan, yaz mevsiminde cok begenilen  bir salata türüdür. Hazırlanışında ıslatılmış bayat ekmek yumruları ve domates bazen soğan ve fesleğen kullanılır. Tum bu karisima zeytinyağı ve sirke katılarak hazırlanılır.

1500'lü yıllarda sanatçı ve şair Bronzino Floransa'da yazdığı bir şiirinde tostla birlikte sunulan soğan ve sirke karışımıyla oluşturulan salatadan bahseder. Bir sayfa sonrasında soğan ve salatalıkla hazırlanan bir salatayı anlatmaya devam eder. Bu anlatım genellikle panzanella salatasının temeli olduğu biçiminde yorumlanır.
 
Panzanella en başta soğanla hazırlanır ve 20. yüzyıla değin domates kullanılmazdı.  Günümüzdeki panzanella, suda ıslatılmış ve suyu ezilerek çıkarılmış bir günlük bayat ekmek, domates, zeytinyağı, sirke, tuz ve kara biber kullanılarak hazırlanır. Soğan ve semizotu ise sıklıkla eklenir.

Diğer malzemelerden  marul, zeytin, mozzarella peyniri, beyaz şarap, kebere meyvesi ( kapari ) ,  hamsi, kereviz, havuç, kırmızı şarap, kırmızı soğan, salatalık, ton balığı, maydanoz, kaynamış yumurta, nane, dolmalık biber, limon suyu ve sarımsak bazen kullanılır ancak Floransa geleneklerinde bu malzemeler bulunmaz.


Palazzo Vecchio
Piazza della Signoria ve Palazzo Vecchio

Evet artik Toskana mutfaginda neler yiyecegimiz konusunda belli bir fikrimiz olduguna gore , yerel halkin da gittigi ve kesinlikle turistik olmayan bazi mekanlari da ogrenmenin vakti geldi diye dusunuyorum . Ne de olsa isin sirri , birkac gunlugune de olsa , turistik olmayan mekanlari bulup , gidilen sehrin yerli halki gibi hareket etmekten geciyor . Eger Floransa da mevcut mekanlarla alakali genis bir yelpaze konusunda fikir sahini olmak isterseniz , onerecegim en iyi adres Vetrina Toscana isimli web sitesi . Site her ne kadar Italyanca olsa da , arayan bulur misali sizlere en dogru adresleri verecektir . Sitede Floransa ve civarinda yerel , geleneksel ve bolgenin spesiyalitelerini sunan yaklasik 120 kadar restaurant , trattoria , cafe ve osteria mevcut .

Eger gercekten verdiginiz paranin karsiligini en iyi sekilde almaktan emin olmak istiyorsaniz , size birkac oneri ...

Geleneksel tatlari , tarihi bir mekanda yemek istiyorsaniz size onerim Esercizi storici fiorentini isimli web sitesindeki tarihi mekanlardan birini secmeniz . Site Floransa da bulunan ve gercekten yerel ve tarihi restaurant,dondurmaci , hotel , el esyasi magazalari , kitapevi , saraphane gibi mekanlari sizlere onerebilecek en dogru adres . 

Floransa sehir merkezinde 1800 lu yillardan gunumuze gelen  toplamda 10 tane yer alti restauranti mevcut . Bunlar bir nevi mahzen - restaurant seklindeki mekanlar . Bu mekanlarin neredeyse tumunde kendilerine ait bir sarap mahzeni var ve ozellikle sarap olmak uzere , son derece basit ve yerel lezzetleri de misafirlerine halen sunuyorlar . Esercizi Storici Fiorentini icindekilerden iki tanesinin de isimlerini saymak gerekirse ilk aklima gelenler Buca Lapi ve Buca San Giovanni 

Ristorante Il Latini
Il Latini

Diger  “Esercizi Storici Fiorentini” mekanlari arasinda ise sayabileceklerim sirasiyla , 
- Fiaschetteria da Il Latini  Geleneksel bir atmosferde eski usul Toskana mutfagi lezzetlri sunuyor ve dekorasyon olarak tavanindan jambonlar sarkiyor .
Antica mescita San Niccolò: 19 yy a uzanan bir tarihi olan mekan sehrin ozellikle gece hayati ile birlikte anilan San Niccolo bolgesinin hemen yakininda yer almaktadir . Son derece lezzetli yemeklerin yani sira , cok zengin bir sarap manusune de sahiptir . 1993 yilindan bu yana sehrin yemek konusunda taninan ailelerinden Prosperi ailesi tarafinda isletilmektedir .
Ristorante Sabatini: Kapilari ilk olarak 1924 yilinda Sabatini ailesi tarafindan acilan bu mekan , 1978 yilinda bugunku sahipleri tarafindan Sabatini lerden satin alindi . El degistirdikten sonra yeni sahipleri mekanin atmosferini ve dekorasyon malzemelerini titizlikle koruyarak gunumuze tasidi .


Trattoria Da Burde
Trattoria Da Burde

- Tarihi bolgenin disina cikarsaniz , size onerecegim bir diger mekan ,  Trattoria da Burde, olacaktir . Bu mekan 1901 yilindan bu yana esnaf lokantasi mantigi ile ev yapimi yemekleri sunan cok unlu bir restaurant dir .

Eger buralara kadar geldik ve luks bir deneyim yasayalim diyorsaniz , sehirde 3 adet Michelin yildizli restaurant mevcut .

Enoteca Pinchiorri - sehrin tek 3 Michelin yildizli restauranti
Il Palagio - Four Seasons Hotel icerisinde
Ora D'Aria - Via Georgofili uzerinde

Bu sene , Slow Food dernegi " kaliteli yerel urun kullanimi "  konusunda populer olan  ,  iki farkli restaurant i onerdi .

Bistrot del Mondo Da Bobo all’Acciaiolo, Floransa yakinlarinda Scandicci bolgesinde yer alan bu mekan sadece aksam yemegi servisi yapiyor
Ristorante il Cibreo - sehir merkezinde


Simdiden afiyet olsun ...











Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ben olsam ne yapardım ? Nice - Cannes / Cote d'Azur

Ben olsam ne yapardım ? Koh Samui - Bangkok

Saudi Arabian Airlines , Sky Team grubuna dahil oldu