17 Kasım 2011 Perşembe

Baharat kokulu bangkok

Bu sefer bangkok a gelirken aklimda bazi acabalar vardi . Televizyonlar ve uluslararasi basin 2011 sonbaharinda tayland a yagan muson yagmurlari sebebiyle sehrin buyuk kisminin sular altinda kaldigini bildiriyordu . Bangkok da yasayan dostlarim ise sehrin 200 km kadar kuzeyinde sel oldugunu ancak bangkok un icerisinde herhangi bir sorun olmadigini soylemislerdi .
Bangkok a indigimde yazilanlarin dogru olmadigini en azindan sehir icinde herhangi bir tehlike olmadigini gordum .

Dogunun venedigi adi verilen bu sehir , ya cok sevilir yada buradan nefret edilir . Bangkok u ziyaret etmek icin cok cesur olmaya hic gerek yok . 1980 li yillarda buraya gelen turistler ulkede hakim olan keskin soya yagi , lemon grass ve coriander ( kisnis ) kokulari sebebiyle Bangkok a gitmeyin hicbir sey yiyemezsiniz , zira cok kotu kokuyor yaftasini yapistirmislar . Ancak gunumuzde bangkok hem teknolojinin , hem luksun hem de ayni oranda gercek uzakdogu otantizminin yasanacagi yegane guneydogu asya sehirleriden biri .

Burayi gezmek , yemek yedikce daha guzel oluyor bence .. Thai mutfagi gunumuzde en az bizim mutfagimiz kadar uluslararasi arenada une sahip durumda . Bu mutfaktan bahsederken kraliyet mutfagindan geldigini yada etkilendigini de soylemekte fayda var , zira tayland 1782 yilindan bu yana Siam kralligi idaresinde ve su an basta olan 9.Rama halkin en sevdigi ve saygi duydugu kisilerin birinci sirasinda yer aliyor .Siam kralligi , gercek thai mutfagina lezzetlerin karistirilmasi ve bu bu karistirilmis zit tatlarin ayni tabakta sunulmasina on ayak olmus .

Bu mutfak hakkindaki en yaygin yanlis bilgi , thai mutfaginin sadece pirinc pilavi temeline dayandigi ve sadece buharda pismis pilav yenildigi bilgisidir herhalde . Zira pilav thai mutfaginda sadece bir arac yani tamamlayici unsur olarak gorulebilir . Ulke genelinde ekmek neredeyse hic tuketilmediginden insanlar genellikle yemeklerin yaninda buharda pismis pilav yiyorlar . Ayni zamanda pirinc yada yumurta ile yapilmis bir nevi makarna olan noodle lari da unutmamak gerekli .

Chili biberlerinin ( kucuk kirmizi yada yesil aci biber ) zencefilin , kisnisin balik soslari ve meyve ozunden yapilmis soslarla yeniden tatlandirildigi bu mutfagin en unlu yemeklerinden biri , pirinc noodle ile yapilmis deniz mahsullu pad thai adi verilen yemek diye dusunuyorum .
Bunun yani sira bol baharatli deniz mahsulleri corbasi olan tom yam soup kesinlikle denenmesi gereken bir lezzet .. Eger cok aci yemekten cekiniyorsaniz siparis esnasinda bunu belirtmekte fayda var ..

Hindistan cevizi sutunun tatlari baglayici , aciyi daha da disari cikartan ve belirginlestiren ozelligi sayesinde bu mutfakta bolca kullanildigini mutlaka belirtmek gerekir . Zira biz turklerin hindistan cevizi sutuyle tanismasi ulkemiz sut ureticilerinin 1980 sonrasinda urettikleri cikolatali , muzlu ve hindistan cevizli sutlerle oldugundan , tayland mutfaginda kullanilan hindistan cevizi sutunun daha ayri bir lezzete sahip oldugunu bastan soylemekte fayda var .

Bangkok da nerede icerim derseniz , bence bu mutfagi ilk defa denemek isteyenler , otel restaurantlarinda yada taninmis mekanlarda denemeliler . Shangri la otelin icindeki salathip restaurant , sukho thai otelindeki celadon restaurant yada dunyada farkli sehirlerde subeleri olan Blue Elephant Restaurant bu konuda oldukca iddiali .. Cok lezzetli yemekler tadacaginizdan kesinlikle emin olabilirsiniz . Bangkok da lokal mutfak ayni zamanda ulke sartlari gozonunde bulundurularak ve insanlarin evlerinde cok fazla yemek pisirmedigini dusunerek sokaklardaki yemek saticilari etrafinda yogunlasmis vaziyette . Street food denilen bu kultur dunyanin bircok yerinde gelismis olsa da en fazla uzakdogu ve cin de goruluyor .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder